Имаме постижения в посока изплащане на тютюневата реколта от 2015 г. Фирмата от Първомай се разплати изцяло с тютюнопроизводителите от Североизточна България в края на миналата седмица, което заслужава адмирации от наша страна. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ2010) Цветан Филев. 
 
„Във връзка с другите две фирми – гръцката и българската, позиционирана в София, до момента са преминали квотата от 80% от дължимите средства и сумите вече са по сметките на тютюнопроизводителите от страната, като до следващата седмица се очаква сумите за реколта 2015 да бъдат изцяло изплатени“, обясни Филев.
 
Не така обаче стоят нещата с фирмата от Исперих, която все още не дава индикации за изплащането на средствата.  
 
„Управителят на въпросната фирма пое ангажимент към тютюнопроизводителите, на които дължи средства, да проведе разговор с тях и да ги помоли да изчакат, стабилизирането на компанията. Аргументите на фирмата са, че в момента на склад залежават около 5000 кашона с  тютюнева суровина от сортова група тютюн Каба Кулак и около 180 бали от едролистната сортова група тютюн Бърлей и едва след реализирането на тези количества на външния пазар, компанията ще може да се разплати с тютюнопроизводителите. Собственикът на фирмата декларира, че разплащането ще се случи с началото на изкупната кампания 2016 г.“, каза още той.
 
В момента се изплащат средства на стопани от общините: Тутракан, Главеница и Дулово, в Силистренско; Каолиново и Венец в Шуменско; Кубрат, Завет и Исперих в Разградско и в община Тервел от област Добрич. 
 
Цветан Филев коментира, че за съжаление тютюнопроизводителите от общините Тервел, Добричко; Ветово, Русенско и Дулово, Силистренско няма да получат скоро пари от позиционираната в Исперих фирма, която дължи около 140 хил. лв.  
 
Председателят на НАТ2010 съветва тютюнопроизводителите когато подписват договори, в началото на всеки един стопански цикъл, да прегледат най-подробно клаузите в тях, защото в тези договори са заложени, както сроковете за плащане, така и при какви минимални качествени изисквания на тютюневата суровина ще се извършва търговия. 
 
„Едва след като се запознаят с всички тези условия и подробности, моят съвет е едва тогава да подписват договорите. Другото, което мога да посъветвам тютюнопроизводителите е да избират за работа надеждни за тях търговски контрагенти“, заключи Филев.