Социалните мрежи са пълни с обяви за агнета директно от фермите. Групи, форуми, лични профили на стопанството – има много начини да си изберете производител. Когато избирате агне обаче, е добре да го направите на място, директно от кошарата.

Внимавайте при продажбата на агнета преди Великден!

След година цялата тази информация ще бъде събрана на едно място, тъй като Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) работи върху онлайн платформа. Тя ще включва и интерактивна карта с фермите по райони. А дотогава съпредседателят Симеон Караколев дава някои полезни съвети пред Монитор.

Според него изборът дали агнето за празниците да е по-голямо или по-малко, зависи от вкуса на потребителя. По-голямото е по-мазно и блажно, а по-малкото – по-постно. Повечето килограми са предпочитани в страните от Западна Европа, особено във Великобритания. В Гърция, Хърватия, Италия обаче наблягат на животните от по 20 – 25 кг живо тегло. 

По думите му няма как веднага да се познае дали животното не е приемало наскоро антибиотици. Доста фермери сами ги лекуват, без да чакат преглед от ветеринарен лекар и съответната рецепта. Така че информацията от ветеринар може и да не е достоверна. Всичко опира до будната съвест на стопанина дали е изчакал карантинния период. 

Най-показателно е настроението на животното в кошарата – дали е ведро и игриво. При директното трупно месо евентуално наличие на антибиотик може да се разбере едва при готвенето с миризмата на химия.

За самото транспортиране е желателно стопанинът да издаде документ – обикновена разписка или опростена фактура, който да докаже, че агнето е купено, а не крадено, ако ви спре полиция. Печатът не е задължителен, уточни Караколев.

Едно стандартно агне е 27 – 30 кг. Килограм живо тегло от фермата върви около 7 лв./кг. Желателно е предварително да си запазите бройка по телефона, а на място да си го изберете. Услугата по колене, одиране и отделяне на карантиите върви по 15 – 20 лв. Очакванията са тази година броят на консумираните агнета по празниците да са около 500 хиляди.