Задача пред новото аграрно министерство ще е да бъдат изравнени субсидиите в българското млекопроизводство с тези, които се дават в Чехия и Полша, заяви Диляна Славова, изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопреработвателите. В началото на септември на съвета на земеделските министри в Брюксел ще бъде направен преглед на пазара на млечни продукти в общността, съобщи тя.

 

Само 25 на сто от месото, което е необходимо на българските месокомбинати, е българско производство, съобщи пък Румен Караманов, председател на Съюза на индустриалното свиневъдство в България. В момента у нас се отглеждат 700 000 прасета, което е най-ниското ниво от последните 20 години. Своята тревога за животновъдството изрази и известният животновъд Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

 

България може да бъде санкционирана с 25 на сто от сумата на преките плащания заради раздадени пари по код 6 на хора, които не притежават животни и не отговарят на изискванията.  България е върнала в бюджета на ЕС 40 млн. евро от парите за 2007 г., отпуснати ни по линия на директните плащания на площ. В условията на финансова криза най-важен е въпросът с усвояването на европейски средства, защото реално това е единственият свеж ресурс, който ще влезе в сектор земеделие. От асоциацията са решили да не поставят финансови искания за текущата година пред следващото управление на земеделското ведомство.