Микрозелените растения са сурова храна, ключ към нашето здраве. Тази максима заляга в основата не само на здравословното хранене на Гергана и Виктор Александрови от варненското село Бенковски, но и на семейния бизнес.
Началото е поставено преди няколко години, в условията на ковид-пандемията. „Всичко започна заради здравословни проблеми, които трябваше да разрешим. Стигнахме до извода, че микрозелените растения са добра алтернатива, тъй като храната, която консумираме, е ключов фактор за нашето здраве!“, разказва Виктор. Така лека-полека от отглеждането на суперхраните за собствена консумация се ражда идеята за малък семеен бизнес и двамата създават ферма.
Днес семейството излиза с микрозелени растения по фермерските пазари във Варна, Добрич, Стара Загора и отскоро във Велико Търново. „Има интерес, но все още хората не са запознати доколко са полезни. Производството е скъпо, но ние се стараем да даваме за тази цена максимално количество, за да останат доволни потребителите“, споделя фермерът.
Микрозелените растения от репички, броколи, слънчоглед, пшеница, червено зеле, грах се отглеждат при най-високи стандарти. Имат изключително полезни свойства и богат вкус. Гергана и Виктор подбират зеленчуци с най-висока хранителна стойност и цикъл на производство за около 10 дни, в изцяло контролирана среда, в която се следи влажност, температура и се осигурява 17 часова дневна светлина, за да се стимулира фотосинтезата.
Микрозелените могат да се използват в салати, сандвичи, супи, напитки, десерти, както и за самостоятелна гарнитура към ястия.
„Стигнахме до извода, че за да сме здрави, първо трябва да променим начина си на живот и на хранене. Тогава дори няма да има нужда да се лекуваме“, споделя още семейното верую Виктор.
Производителят вече мисли и за следващите стъпки в развитието на фермата. „До няколко месеца пускаме бизнеса на франчайз. Това е малотрайна стока, транспортът е скъп. По този начин ще го мултиплицираме по райони. Това може да бъде чудесен семеен бизнес!“, допълва Виктор.

1 КОМЕНТАРА
08.04.2024