Европа се гласи за намаляване до 50% на употребата и риска от химически пестициди до 2030 г. и на употребата на по-опасни пестициди за всяка държава членка. Това разбира се звучи амбициозно и дори непосилно от една страна. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Но от друга - на пазара съществуват огромен брой препарати, които са с органичен произход и съвсем не са предназначени само и основно за биологично производство. И точно те са тази алтернатива на поскъпналите препарати и торове, направени от химикали, чиято цена вдига невероятно много себестойността на земеделската продукция.

В България вече има създадена Асоциация за биологична растителна защита, органични торове и иновативни технологии. 

Като основната й цел е да бъде проводник на тези европейски директиви и желание за намаляване на пестицидите, а в същото време да бъде партньор на министерството на земеделието и на земеделските производители. 

Идеята е асоциацията да не дава предложения само за алтернативни ПРЗ, а цялостни технологии за подмяна на химичните ПРЗ с ефективно действащи препарати от нехимичен произходи. 

И това не са препарати само за биологично производство. 

Да накараме микроорганизмите да работят за нас, да създадем условия те да се намножат, защото с използването на минерални торове и химически средства те се потискат. 

Така нашата почва с годините става мъртва и е само един буфер, който задържа временно внесените химични вещества. Ако разработим и възстановим почвеното плодородие с тези микроорганизми, тогава рязко ще се повиши хумусното съдържание и ще имаме устойчиво плодородие, което ще се повишава и от година на година ще се налага да внасяме по-малко и по-малко торове, а всичко ще е за сметка на репродукцията. Това каза за Агри.БГ председателят на новосформираната асоциация Божидар Петков

В тази връзка през септември от организацията възнамеряват да направят общо събрание и на него публично да оповестят и да популяризират работата си.