Възможно ли е да поръчате крави за 40 000 евро и да ги изгубите още първия ден, в който пристигнат във фермата? Тази история прилича на сюжет от холивудски филм, но е напълно реална. В центъра й стои румънецът Василе Боднар от окръг Тимиш, Румъния, информира Agrointeli.ro.

Предприемач инвестира в месодайно животновъдство

След дълги размишления и планиране на бизнес начинанието Боднар решава да се занимава с животновъдство. Купува от Австрия 16 крави и един бик порода Абърдийн Ангус, световно призната в производството на висококачествено говеждо месо, за да създаде истинска ферма, която ще управлява синът му - Александър.

Как крави за 40 000 евро изчезнаха безследно?

"Купих 16 крави и бик Ангус. Платих 2150 евро без ДДС за всяка крава и 2500 евро за бика. Щом пристигнаха от Австрия, ги заведох да пасат в края на пасище, което получих от кмеството. То беше оградено с електропастир. В събота, около 10:00 часа, те пристигнаха от Австрия, първо пуснаха бика, след това кравите на два транша. Първите пуснати крави направиха кръгче край електропастира. На втората обиколка минаха направо през оградата, разказва злополучната ситуация Василе Боднар.

В опит да върне животните румънецът търси помощ от полицията и жандармерията, но такава му е отказана. Така заедно с пожарникари и съселяни, около 20 души, се впуска в преследване на говедата.

"Животните станаха агресивни, стъмваше се. Преди да настъпи нощта, се обадих на телефон 112 и дойдоха трима пожарникари с високопроходим автомобил, за да измъкнем кравите от дерето. Те обаче излязоха сами", допълва Боднар.

На сутринта фермер от съседното село Раковица му се обажда, че при него са други 5 крави. Избягали животни има и при съсед в неговото село. 

Василе Боднар е убеден, че кравите са станали агресивни заради дългия път. Пътували са над 9 часа. Той е уверен, че е невъзможно животните да имат проблем, защото са избрани лично и в Австрия са били много спокойни.

"Обадих се на търговеца и му казах какво се е случило. Отвърна ми, че причината е в транспорта и жегата", споделя Боднар. Той е повикал ветеринарен лекар, който да прегледа животните. Оказало се, че са много напрегнати и стресирани.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бик порода Шароле бе купен за почти 16 000 лв.

Как го правят: Геномна селекция в млечното говедовъдство в САЩ

Херефорд и Абърдийн Ангус по долината на река Велека