Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” е приел схема, регламентираща предоставяне на финансови средства до края на 2013 г. за прилагане на държавна помощ „Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по (ДПП) и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните (ПНЛБЖ)”.

Това на практика решава въпроса със заплащането на лабораторните кръвни проби – ДФЗ ще превежда сумите за лабораторни изследвания на кръвта на животните директно към БАБХ, а не чрез ветеринарните лекари, обясни пред Фермер.БГ председателят на Българския ветеринарен съюз (БВС) д-р Тодор Маринков.

Така ветеринарните лекари ще вършат само основната си работа – вземане на кръвта и предоставянето ѝ на лабораториите за изследване. До момента ДПП се извършва, но без кръвните проби, обясни д-р Маринков. Сега вече започва същинската профилактика. Колегите са обнадеждени и мотивирани и до края на годината ще успеем да си свършим работата, посочи председателят на Ветеринарния съюз.

Днес фермери се срещат с ръководството на БВС. На срещата ще бъдат обсъдени договорите, утвърдени от Българската агенция по храните (БАБХ) и Българския ветеринарен съюз.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!