Фермерските храни са много актуални. Голям интерес има, кметовете инвестират най-много сега във велоалеи и фермерски пазари, но трябва да има политика на национално ниво по този въпрос. Затова трябва да се мъчим да се обединяваме, за да вървим напред. Това заяви д-р Стоилко Апостолов, Фондация "Биоселена" по време на темата „Кисело мляко и сирене директно от фермата - възможно, модерно, печелившо“ от конференцията „Фермерските храни“, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Най-големите трудности при фермерските пазари са преработените продукти от животински произход. ЕС прие регламент 853 за храните от животински произход, който не функционираше добре в България. През 2010 година се появи Наредба 26, която даде възможност на фермери да преработват животински храни във фермите си и да ги продават директно на клиентите, разказа Апостолов. Наредбата вече работи. Това, което направихме с МЗХ и БАБХ е да обсъдим проблемите, един от които идва от там, че наредбата се интерпретираше по различен начин в различните градове, например областните дирекции на БАБХ имат едни изисквания в Монтана, други в Пловдив. Успяхме да уеднаквим наредбите и така приложихме гъвкаво европейското законодателство, каза Стоилко Апостолов.
 
Той представи Ферма под Балкана, която е инвестирала в преработката на собствената си продукция. Във фермата се отглеждат 130 бр. биволи, порода Българска Мурра и 500 бр. овце Каракачанска порода. Фермата произвежда кисело мляко и сирене от редките български породи, отглеждани свободно по пасища на централна Стара планина. Общата инвестиция на фермера за фермата е 52 017 лв. Като крайният резултат е положителен и след като фермата е започнала да произвежда кисело мляко и сирене има почти двойно увеличение на приходи от продажби, разказа още Стоилко Апостолов.