Мерките, които трябва да бъдат предприети, за преодоляване на заболяването Син език, са в две посоки – както от страна на фермерите, така и от страна на държавата. При създалата се ситуация с наличие на огнища на заболяването в почти цялата страна, стопаните категорично трябва да ограничат движението на животните, за да се предотврати разпространение на болестта.

 

Това коментира за Фермер.БГ д-р Славомир Сименов, ветеринарен лекар-консултант във френска фармацевтична компания и овцевъд, член на Националната овцевъдна асоциация (НОА). „До преди около 25 години заболяването Син език не беше известно в България и се изучаваше в университета само като тропическа болест, разпространена основно в Африка по двукопитни преживни. В началото на 90-е години за първи път са констатирани случаи на Син език в България по овце“, обясни д-р Симеонов.

 

Причинител и приносител на заболяването са комари, които се развъждат в торовата постеля, в торищата в оборите. Според д-р Симеонов животновъдните обекти трябва да бъдат изцяло третирани с инсектицидни средства, макар че тези мероприятия не дават пълна гаранция за предотвратяване на евентуална зараза. „За ефективна борба срещу тези насекоми се препоръчва веднъж седмично да се третират помещенията във фермата с инсектицидни средства. По този начин може да се предотврати намножаването на комарите“, допълни д-р Симеонов.

 

Според него проблемът със заболяването Син език в България през тази година се дължи основно на влажното време в съчетание с високи температури, довели до бурното неконтролируемо намножаване на насекомите. Д-р Симеонов е категоричен, че в ситуацията у нас е трябвало да бъдат предприети мерки от страна на държавата и да се организира въздушно пръскане с инсектициди още при появата на опасност от заболяването.

 

„За съжаление от около 2 години БАБХ адбикира от проблемите на животновъдството. Не е нормално всеки ден да се констатират нови и нови огнища на болестта и това да е едва ли не рутинна информация. Сега когато разпространението на Син език е на практика в цялата страна, въздушното третиране е безсмислено, защото много животни, дори да не са проявили симптоми, остават носители на болестта.

 

Въпреки това задача на държавата и на общините е да организират въздушно пръскане най-вече над селата и то в районите, където има заблатяване“, допълни Симеонов. Той информира, че в някои държави от ЕС има ваксини против Син език, но в България такива ваксини не се използват.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!