Частно практикуващите лекари имат готовност да се включат във ваксинацията срещу Нодуларен дерматит, въпреки че все още не е приета е Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и нямат сключени договори за работа. Това заяви в интервю за Фермер.БГ д-р Петър Дойчев, зам.-председател на Българския ветеринарен съюз (БВС)
 
Д-р Дойчев, има ли готовност от страна на частно практикуващите лекари да се се включат във ваксинацията срещу Нодуларен дерматит?
Имаме готовност да се включим в процеса, въпреки че има неща, които все още не са уредени. Най-вероятно и този път ще се направи компромис от наша страна, както през миналата година...
 
Като „компромис“ неприетата все още Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните ли имате предвид?
Точно това визирам – все още нямаме сключени договори с държавата. Програмата не е приета. Беше върната на 6-ти, беше върната на 13-ти, на 20-ти април изобщо не беше гледана на заседанието на Парламента. Уверението от тяхна страна е, че евентуално утре – 27-ми април най-вероятно ще бъде разгледана и приета тригодишната Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016 - 2018 г.  От наша страна всичко е съгласувано, приели сме договорите още в началото на годината. Като се приемем и обнародва Програмата, следва да се пусне заповед от изпълнителния директор на БАБХ и да се подпишат договорите, които, отново подчертавам – са съгласувани и подготвени с БАБХ. 
[news]
A ако Програмата не бъде приета утре?
Най-вероятно тези колеги, които ще ваксинират срещу Заразен нодуларен дерматит ще сключват договори, които ще бъдат само за тази ваксинация, защото на практика няма всички да ваксинираме. Например в Северна България няма да се ваксинира. В Южна България – например нашата област Перник, също няма да ваксинира. Ще се ваксинира само в определени области. Затова казвам, че ще бъде компромис от наша страна... Защото имаме неизплатени суми от миналата година от страна на държавата – за изследване за туберкулоза, което извършвахме. Имаме уверението на колегите от МЗХ, че това ще бъде направено на два пъти до средата на годината... 
 
А как ще се организира самият процес по ваксинация на животните?
От наша страна са изготвени списъци на тези ветеринарни лекари, които ще ваксинират срещу Нодуларен дерматит, които са представени в БАБХ – говоря за областите, в които на този етап ще се извършва ваксинация...
 
По информация към момента има разрешение от ЕК само за Хасковска и Ст. Загорска области?
Да, тава, което кажат и от МЗХ, ние имаме готовност – с изготвени списъци, графици. Колегите, които ще ваксинират и имат сключени договори със земеделските стопани, са подали информация. Очакваме само да дойде ваксината и да бъде раздадена. Колегите ще си свършат работата.
 
Каква е информацията на БВС относно първите ваксини, които трябва да пристигнат?
До колкото имам информация, първите ваксини – около 100 – 150 000 бройки ще дойдат от резерв на Европейския съюз. След това се чака ваксината, произведена в Южна Африка. Вариантът е тя да бъде доставена или с кораб, или със самолет – зависи какви договорки ще се постигнат. От там ще зависи и цената ѝ. 
 
Как ще се гарантира на фермерите, че заразата няма да стига до фермите им при ваксинирането и посещението от страна на ветеринарните лекари?
Колегите ще си спазят всички изисквания. Ще влизат във фермите със специално облекло, индивидуални игли – всичко това ще се направи. Няма как някой да тръгне от ферма на ферма и урбулешката да ваксинира. По-скоро проблемът на места може да дойде от това, че все пак ваксината е жива...
 
Какво имате предвид – защо може да има проблем от живата ваксина?
Ако в някоя ферма има животни, които са в инкубационен период (въпреки че колегите ще измерват температурата им преди ваксинацията, но заболяването не винаги протича с висока температура), живата ваксина ще ускори донякъде заболяването – това е рискът, който се поема. Живата ваксина е по-имуногенна, по-силна, по-стресова е за животните... Но този риск се предприема с цел да се спаси говедовъдството...
 
Какви съвети ще дадете на животновъдите вие, като специалист – ветеринарен лекар по отношение на заболяването и предпазването?
Всеки един фермер трябва да си спзава изискванията за самата ферма – ограничен достъп на хора, недопускане на чужди животни. Трябва да си въведат в ред дезинфекционните площадки. Въпреки бваксинацията, трябва да си опръскат животните против комари и кърлежи – това си е ангажимент на самия стопанин. С общи усилия – от страна на ветеринарните лекари, на фермерите, на МЗХ, на Агенцията по храните трябва да се преборим с тази лоша болест. 
 
 
Интервю на София БЕЛЧЕВА