Проектът за промени в Наредба 26 за директните продажби е готов отдавна, но след забележки от ЕК бяха направени корекции и все още нямаме официален отговор по тях от Брюксел. Това заяви д-р Галя Костадинова, началник на отдел "Безопасност на храните" в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), по време на конференция в София, предаде Фермер.БГ.

 

„Процедурата е по дълга, тъй като става въпрос за национално законодателство, нотифицирано пред ЕК. След като изпратихме проекта за промени в Наредба 26, ЕК ни върна коментари – най-вече по отношение на количествата на директните доставки, тъй като според ЕК те са завишени за България. Преработили сме текстовете и върнахме проекта отново на Комисията за одобрение. Когато получим официален отговор, че се приемат текстовете, Наредба 26 ще бъде публикувана“, коментира д-р Костадинова.

 

Тя призна, че сроковете са изтекли, но няма как наредбата да бъде обнародвана преди одобрението на Комисията. На въпрос на Магърдич Хулиян, председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП), относно регламентирането на директните доставки от малки ферми и възможностите за дерогация когато става въпрос за дребни фермери, д-р Костадинова коментира, че когато става въпрос за първична продукция изискванията са заложени именно в Наредба 26.

 

„По отношение на директните доставки на преработени продукти сме предприели действия за изработване на съответното законодателство. Темата е заложена и в разработената ПРСР 2014-2020 г.“, заяви д-р Костадинова. Тя припомни, че се предвижда изграждането на фермерски пазари, както и специална наредба, с която да се регламентират директните доставки на преработени земеделски продукти. На конференцията стана ясно още, че към момента има изготвена и наредба за дерогация за производството на малки кланици.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!