На този етап не може да се каже дали Държавата ще купи ваксина срещу Син език за 2016 г. Това заяви в интервю за Фермер.БГ д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.


Д-р Илиев, един важен въпрос интересува българските овцевъди – ще има ли ваксина срещу Син език следващата година?
Въпросът не е съвсем точен. Може би въпросът е дали държавата ще купи ваксина срещу Син език... Ако е такъв въпросът, все още не мога да отговоря на него. Знам каква е практиката в европейските страни – а именно във всички европейски страни фермерите сами си купуват ваксината.


 
Тук Държавата помогна с ваксината през тази година. Какви са очакванията ви за следващата?
Инаформацията, която имаме от всички европейски страни и от Световната здравна организация за животните, е, че знаем как се движи заоляването на територията на Европа и на света. Нещата не са добри – във Франция може би над 70% от страната е засегната от серотип 8. На среща, на която присъствах там, представител на ЕК направо заяви на французите, че това дали ще ваксинират или не, е тяхно решение – дали самите фермери ще си купят ваксина. Всяка страна ще прецени дали ще допусне такива животни на своя територия – ваксинирани, неваксинирани, от засегнати райони и т.н... Ограниченията за придвижване на животни по време на острото протичане на заболяването си оставата както и до сега – 3, 10-километрови зони, спиране на движение докато се създаде имунитет, изследване на векторите – дали носят вируса или не. За сега в Гърция нещата са по-добре от миналата година. Там, обаче проблемите са от друго естетсво – а именно – огнището на Заразен нодуларен дерматит (лимпи скин). 
 
На този етап не можем да кажем, че ще има ваксинация в България, така ли? 
Не, не можем да кажем, че няма да има ваксинация. Не можем да кажем дали държавата ще плати...
 
А Вие ще настоявате ли за това?
За кое... Държавата да плати ли?
 
Да, смятате ли, че е необходима тази ваксинация предвид епидемията от Син език, която само преди година доведе до значителни икономически загуби за животновъдите?
Имаше значителни загуби. Аз съм малко скептичен по това как беше организирано всичко през 2014 г. и може би това създаде такава среда и възможност за по-големи икономически загуби. Защото ние сме имали случаи на Син език предни години, които сме успявали да локализираме за много по-кратко време и на определено място.
Едно от нещата, което фермерите трябва да знаят, е че трябва да спазват ветеринарно-медицинското законодателство. И Бруцелозата, и други болести доказват, че идентификацията, спазването на реда за движение на животните и спазването на разпорежданията за движение, е много важно!
 

София БЕЛЧЕВА

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!