Около 600 животни ще бъдат ваксинирани безплатно  срещу заболяването антракс в село Млада гвардия. Това заяви изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който посети селото и участва в заседание на Кризисния щаб при областния управител на град Варна. Той поясни, че ваксинацията ще започне тази вечер и ще продължи до утре сутрин. По думите на д-р Илиев на животните ще бъде поставена  жива ваксина, която за една седмица ще създаде имунитет в тях. 
 
„През тази една седмица животните не трябва да излизат навън, за да няма нови заразени. Съвместно с екипи на Гражданска защита осигуряваме вода в стопанствата на населеното място. Предстои днес да бъде загробено второто умряло животно и да бъде извършена дезинфекция в оборите на умрелите животни“, каза още той. Д-р Илиев отбеляза, че все още има вероятност да се появят и други  заразени животни и подчерта, че това е нормална ситуация, защото в този район се намира и огнището на заразата. Той бе категоричен, че на този етап няма епидемия.
 
Директорът на БАБХ  бе категоричен, че няма опасност за хората. „ Няма опасност да има и заразено мляко, тъй като на заболелите животни им спира млекодобива“, каза още д-р Дамян Илиев.
 
По думите му, една от възможните причини е сериозният валеж преди време, който е отнел горния слой на пръстта, което е позволило излизането на спори на заболяването. Д-р Илиев допълни, че пасището е изсъхнало, и когато животните пасат трева, поемат и пръст. 
 
Директорът на БАБХ увери, че ветеринарният лекар, който не е уведомил властите за прикланото животно, ще бъде наказан.  Д-р Илиев подчерта, че законодателството задължава всеки фермер да има договор с частен ветеринарен лекар. „При заболяване на животно стопанинът е длъжен да уведоми обслужващият го ветеринар, с  който има договор и той да прецени ситуацията и при нужда да съобщи на БАБХ и да бъдат взети мерки“, допълни още той. 
 
Д-р Илиев коментира, че именно при подобни случаи се вижда колко е необходима идентификацията на животните, тъй като без нея е трудно да се установи колко крави има в стопанството и дали са те . „Предстои да  бъде направена инвентаризация на животните в цялото село и на тези, които са нарушили идентификацията ще бъдат съставени актове“, категоричен бе той. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!