Акцентите в третия Национален агро семинар, който НАЗ организира, са свързани с новата ОСП, заяви в интервю за Фермер.БГ Димитър Мачуганов, член на УС на НАЗ. „През следващата седмица предстои внасянето на първия вариант на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. в Брюксел. Очаквам много активен дебат по бъдещата политика в аграрния сектор на всички нива и с всички институции“, заяви Мачуганов.

 

По думите му с НАЗ се работи градивно и като пример за това посочи присъствието на форума на ръководството на МЗХ и на ДФЗ. Като акцент в семинара Мачуганов определи и представянето на най-новите технологии в сектор земеделие и по-специално в зърнопроизводството. На въпрос ще се отрази ли негативно на земеделските производители това, че 2014 г. ще е преходна за България по отношение на прилагането на новата ОСП 2014-2020 г. Мачуганов коментира: „Разбира се, все още не са регламентирани окончателно програмите и регламентите.

 

Не бива да забравяме, че това е последният период, в който ще има такива силни програми за инвестиции в земеделските стопанства в България. Фактът, че ще имаме 1 преходна година, която би трябвало да е работеща, ще ни се отрази сериозно, защото пак ще трябва да компенсираме времето, в което да се адаптираме към новата ОСП, а и да „наваксваме“ пропуснатото време за усвояване на средствата в новата ПРСР 2014-2020“, заяви Мачуганов. Една от важните теми за аграрния сектор в България е обединяването му на базата на Закон за браншовите организации.

 

Според Димитър Мачуганов НАЗ може да е пример за другите браншови организации в страната за това как работещите в един сектор могат да се сдружават, да имат свое представителство по места и да са национално представени. „Може би идва времето, в което и колегите от другите организации да узреят за това. Катализаторът на този процес, според мен, е създаването на Закон за браншовите организации, който да регламентира всичко“, категоричен е зърнопроизводителят. По думите му не е лесно да работи добре една сериозна браншова организация, защото административната машина в България е много тромава.

 

На 30 ноември, събота, НАЗ провежда своето Общо отчетно-изборно събрание. Ето как Димитър Мачуганов коментира за Фермер.БГ очакванията и нагласите на членовете на Асоциацията: „Нямаме от какво да се притесняваме. Да, имаше слухове всякакви, но аз ще ги разсея. Имаме подадени към 29 ноември пет кандидатури от регионалните ни структури. За мен най-важното, на което трябва да обърнем внимание, е това, че НАЗ се намира в прекрасно здраве, в отлично финансово състояние сме, непрекъснато се увеличава членската маса. И не смятам, че е трудно да си изберем председател. Въпросът е да изберем най-добрият, най-достойният, който ще представя най-достойно НАЗ. И да не забравяме, че НАЗ се управлява от Общо събрание, управителен съвет и председател“, коментира за Фермер. БГ Димитър Мачуганов.

 

Земеделският производител заяви още, че колегите му са относително спокойни в края на 2013 г. „Дебатът относно акциза за горивата и положителните стъпки, които се правят в тази посока, ни гарантира стабилност, с която да започнем спокойно новата година. И като всеки, който създава живот на полето, надяваме се новата година да бъде по-добра от старата“, обобщи Димитър Мачуганов.

 

Гледайте цялото интервю тук!

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!