Осем положителни резултата за COVID-19 са регистрирани в гъша кланица край Добрич, съобщиха от прес службата на Областна администрация в Добрич.

Производството на втлъстен черен дроб пада драстично

Здравните власти са уточнили, че става дума за служители и работници във фермата. Едното лице е хоспитализирано, а другите седем са поставени на домашно лечение и изолация, като епидемиологичното проучване продължава и към този момент.

„Хубаво е, че работодателят от кланицата за гъски своевременно е организирал изследване на работниците и служителите, което до голяма степен помага за по-бързото овладяване на ситуацията“, подчерта д-р Светла Ангелова, директор на Регионална здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб. 

Случаят в гъшата кланица бе коментиран и в националния ефир от доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него в близките дни ще има скок на случаите на коронавирус в Добрич.

Като причина доц.д-р Ангел Кунчев посочва организираната от управителя на гъшата кланица 4-дневна екскурзия в Копривщица. След връщането си част от екскурзиантите са получили симптоми и оплаквания и са започнали тестовете за COVID-19. 

Общо 19 са новорегистрираните случаи с положителен резултат от PCR тестове за COVID-19 на територията на област Добрич, показват данните на Единния информационен портал. Тази статистика включва и 8-те заразени в гъшата кланица. Новорегистрираните пациенти са четирима мъже на възраст от 33 г. до 49 г. и 15 жени на възраст от 32 г. до 89 г.