Пандемията от коронавирус изправи селскостопанския и хранително-вкусовия сектор на ЕК пред безпрецедентни предизвикателства. Индустрията обаче реагира бързо и се адаптира, независимо от логистичните смущения и бързо променящо се търсене. Агро-хранителната индустрия е икономически много стабилна и устойчива, гласи заключение на Европейската комисия, информира Agrarheute.com.

Падналият сняг е благодат за пшеницата в Добруджа

Комисията е стигнала до този извод в доклад, в който се споменава, че карантинните мерки, приложени в Европа и в целия свят, са довели до промяна в търсенето на храна.

Промените в поведението за пазаруване и закриването на ресторанти, барове и хотели са се отразили пряко върху производителите на хранителни продукти. От една страна, основни храни като тестени изделия, ориз, брашно и консервирани плодове и зеленчуци, са били по-търсен. От друга страна, висококачествените продукти като специалитети от месо, вино и сирене, които иначе се консумират най-вече извън дома, са отчели значителен спад в потреблението.

Реколтата от ново зърно намалява

Комисията приема, че производството на зърно в ЕС ще бъде около 297 милиона тона през текущата 2019/2020 пазарна година. Това е с 4,5 процента повече от средното за период от пет години. През новата 2020/21 се очаква реколтата да намалее до 290 милиона тона.

ЕК очаква европейската реколта от обикновена пшеница през новия сезон да бъде само 127 милиона тона. Това е с почти 5 милиона тона по-малко от миналата година, когато европейските земеделски производители са събрали 132 милиона тона пшеница. Основната причина за спада в производството е приблизително 400 000 хектара по-малка площ на зимна пшеница.

Комисията все още не е разгледала възможните последици от настоящата суша в Германия, Полша и Франция.

Реколтата от рапица расте - повече соя и бобови растения

Що се отнася до сектора на маслодайните семена в ЕС, Комисията съобщава, че производството на рапица през настоящата пазарна година 2019/2020 е спаднало до 14,9 милиона тона - и следователно до 12-годишно дъно. Това се дължи на значително намаляване на обработваемата площ до само 5,0 милиона хектара. Очаква се обаче отглеждането на рапица да се възстанови леко до 5,3 милиона хектара през 2020/2021 г. и производството да се увеличи с около 1,8 милиона тона до 16,7 милиона тона.

Площите със соя може да достигнат нов рекорд с 1,0 милиона хектара през новата пазарна година. Европейската реколта от соя ще се увеличи до почти 3,0 милиона тона при консумирани почти 18 милиона тона. Разликата ще дойде от внос.  

Очаква се производството на протеинови култури да нарасне до 3,6 милиона тона през новата 2020/21 пазарна година - със 7,5% повече в сравнение с предходната година, което се дължи на добрите пазарни перспективи за цените на храните и фуражите.

Турбуленция на пазара на мляко

За европейския пазар на млечни продукти Комисията казва: През 2019 г. производството на мляко в ЕС е нараснало с едва 0,4%. Това е най-ниският ръст от 2012 г. Растежът на производството през 2020 г. се очаква да бъде също толкова слаб.

Ограничителните мерки може да нарушат логистиката за събиране на мляко и доставките на фуражи.

Потреблението на сирене в ЕС може да се увеличи леко през 2020 г., а износът да се увеличи благодарение на търсенето от азиатските пазари, смята Комисията. Това би довело до допълнително увеличение на общото производство на сирене. Затварянето на ресторантите обаче се отрази негативно върху търсенето на висококачествени сирена, които се консумират предимно извън дома.

Пазарът на говеда под натиск

Производството на говеждо месо в ЕС вероятно ще намалее допълнително през 2020 г. Пандемията засяга сектора много силно, тъй като висококачественото говеждо месо вече не може да се продава в ресторантите. По-слабото търсене ще доведе до по-нататъшно намаляване на потреблението в ЕС.

Производството на свинско месо се очаква тази година да отчете лек ръст в търсенето от Азия (поради африканската чума по свинете, особено в Китай ). Очаква се износът от ЕС да нарасне с 12 процента, след като се увеличи със 17 процента през 2019 г. Секторът не трябва да бъде засегнат съществено от продължаващата пандемия, смята Комисията.

Очаква се обаче потреблението в ЕС да намалее поради високите цени, което води до предпочитане на други видове месо .

Секторът на овчето и козето месо в ЕС също е засегнат от коронавирусната криза, тъй като по Великден и Рамадан нямаше сезонно търсене.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

По-добри времена за зимните зърнени култури в ЕС

Близо 30% спад в производството на свинско у нас. А какви са цените?

Говедовъдна ферма у нас с висока генетика и добър пазар