Асоциацията на европейските фермери и кооперативи Copa-Cogeca се разтревожи за селскостопанския пазар. Темата, заедно с дискусии за приоритетите на португалското председателство на Съвета, както и ефектите от Brexit, се проведоха в петък, 19 февруари, по време на онлайн семинар, организиран от асоциацията.

Зелената сделка и високите амбиции на Брюксел

По време на събитието президентът на Copa Кристиан Ламбер и вицепрезидентът на Cogeca Агнешка Малишевска изразиха загрижеността си относно настоящата ситуация на европейския земеделски пазар.

Според тях търговията между ЕС и Обединеното кралство може да бъде нарушена заради твърде многото бюрокрация. 

„Трябва да се опитаме да ограничим търговските бариери и да разрешим предизвикателства като етикетирането и то  възможно най-бързо. Единствено по този начин ще намалим бюрокрацията и ще може да опростим изискванията за внос и износ“, подчерта Малишевска. 

Споразумението с Обединеното кралство е много важно за приемствеността на селскостопанската търговия в ЕС, смятат от Copa-Cogeca. Това обаче е само началото на „новата реалност“.

Никой не е очаквал пандемията
По отношение на ефектите от пандемията Covid-19 отделните европейски пазари също са анализирани много внимателно, обясниха от асоциацията.

Въпреки че пандемията засегна всички сектори на икономиката. Едно е ясно за земеделието: „Засегнати са почти всички области - от отглеждане на растения до търговия с вино и  маслини“, обясни Малишевска.

В същото време обаче ЕС със своите високи стандарти, подчерта Кристиан Ламбер. Това е ясно например от високите цифри за износ. Именно затова споразумението за Меркосур, което в момента е в процес на преговори, не може да бъде подкрепено от Copa-Cogeca, добави тя.

Асоциацията съобщи отново, че се обявява срещу усилията на португалското председателство за ускоряване на ратификацията. Според Copa-Cogeca споразумението в настоящата му форма би довело до неконкурентоспособност за земеделските стопани, което от своя страна е един твърде голям недостатък.