Китайската народна република не е доволна от въведената митническа такса от 25% върху американската соя, страната иска напълно да прекрати вноса й от САЩ, пише CNN Business.

Очаква се най-ниският внос на соя в Китай от 12 години насам

Пред Китай, която въведе вносно мито върху американската соя през юли тази година, се очертава перспектива за дефицит на соя. Преди търговската война на САЩ се падаше 1/3 от вноса на соя в Китай. Неотдавна правителствената Китайска асоциация на фуражната индустрия предложи оригинално решение на проблема: да се въведат промени в националните стандарти за фураж, намалявайки съдържанието на протеини.

В съпровождащ документ всичко това се обяснява с оглед грижата за околната среда. При това асоциацията признава, че зависимостта от вносната соя е слабост на местното животновъдство. Предложената мярка ще провокира милиони китайски фермери да понижат количеството соя в дажбите на свинете. Това не е просто за осъществяване, ще изисква много време и ще отслаби земеделието в Китай.

Разбира се, източната страна има други източници за внос на соя. Основен сред тях е Бразилия. Страната произвежда обаче недостатъчно количество, за да замести липсата на вноса от САЩ.

Това решение е скъпо и неефективно. Компаниите търсят по-евтини алтернативни източници на протеин, казва Ивен Пей, анализатор на земеделския сектор към компания China Policy.

Някои чиновници агитират фермерите да сеят соя вместо други култури. Според специалисти обаче страната ще има нужда от много време, за да успее да увеличи до такава степен площите със соя, че да може да удовлетвори потребността от нея на вътрешния пазар.

Решението на Китай ще нанесе вреди на американските фермери, за които още през миналата година страната бе основен вносител на соя и купи готова продукция на стойност 12 млрд. долара.

Това не е първото подобно решение на Китай по отношение на американската земеделска продукция. Преди 5 години страната прекрати вноса на американска ГМО царевица, друг важен компонент във фуражите. Така местните фермери бяха принудени да се обърнат към соргото и ечемика.

Обемите на внос на царевица от САЩ в Китай така и не възстановиха нивото си от преди 5 години.

Пол Бюрке, генерален директор на Американския експортен съвет по соята, който е баризан в Шанхай, смята, че китайското правителство се опитва да намали вноса на всякакви бобови култури от САЩ. Китайските трейдъри потвърждават, че американската соя официално е обложена с мито 25%, а негласно е под забрана. В момента това не създава проблеми, тъй като през първото полугодие ще настъпи сезона на прибиране на соята в Бразилия.

Когато обаче запасите от соя в страната се изчерпят, ще станем свидетели на истинско изпитание за волята на Китай. Фермерите ще пробват да заложат на шрот от други маслодайни култури – рапица, слънчоглед, той обаче няма да бъде пълноценна замяна. Предлагането на част от тези продукти е ограничено. Поради това много китайски фермери едвам свързват двата края. Всяко едно влошаване на ситуацията на пазара на фуражи ги обрича на разоряване.