И през 2015 CLAAS жъне успехи със своите новости на Агритехника. Техническите иновации донесоха на инженерите от CLAAS пет сребърни медала от журито.
 
4D-почистване в новия LEXION 700
За изравняване на лек напречен наклон при комбайните CLAAS до момента служеше 3D-почистването. При него активното управление на горното сито намалява образуването на наслагвания. „Новото 4D-почистване е система за подпомагане на водача за хибридните модели на новата серия LEXION 700, с която се използва пълния потенциал на мощност и почистване на комбайна, дори при надлъжни и странични наклони“, обяснява Клаус Шефер, мениджър продукти в CLAAS Selbstfahrende Erntemaschinen GmbH. “To може да е алтернатива на специални системи със сложни оси под наклон като MONTANA”. Така, дори по склонове, могат да се карат щадящи почвата ходови системи TERRA TRAC. 4D-почистването действа още при сепарирането и по този начин облекчава почистването. То се състои от два компонента – зависимо от наклона управление на роторните клапи и автоматично управление на вентилатора.
 
 
Автоматичен контрол на потока материал при новия LEXION 700
С автоматичния контрол на потока материал при новия LEXION 700 имате на разположение нова система за асистенция, която контролира целия поток на материала от хедера до сламорезачката. Автоматичният контрол на потока материал е значително улеснение по отношение тънкия момент между желанието за максимална мощност и притеснението от критични върхови натоварвания. При това системата подпомага водача при своевременното разпознаване на грешки при настройката и/или проблеми при потока материал и по този начин му помага да кара машината с оптимална мощност. За тази цел оборотите на двигателя, вършачката APS и отделянето на остатъчното зърно ROTO PLUS се контролират и балансират постоянно. При все това в случай на възникнал проблем входният канал, приставката и изпразването на бункера за зърна веднага автоматично се изключват, активира се спирачката на приставката, за да не се стигне до излизане от строя на машината, а да има само прекъсване за кратко.
 
 
CLAAS MULTI CROP CRACKER MCC MAX за новия JAGUAR
MCC MAX е нова система за първично обработване на царевична силажна маса в силажокомбайн JAGUAR. Валяците MCC MAX Corncracker са разработени за първична обработка на царевична силажна маса с главна област на приложение от 7 до 22 мм дължина на материала. Те са снабдени с трионообразен профил и по 30 пръстеновидни сегмента. Разположението и специалната геометрия на пръстеновидните сегменти са предпоставка материала да се обработва не само чрез триене, а и посредством силите на рязане и срязване. Това дава възможност за една по-интензивна първична обработка на царевичните зърна и в допълнение за превръщане във влакнеста маса на стъблата. Спектърът на приложение на MCC MAX се простира в сравнение с обикновените натрошаващи устройства в една значително по-широка област дължина на материала и суха маса при същевременно много висококачествен резултат от първичната обработка. „По-интензивната обработка на зърната увеличава  количеството смилаема скорбяла на царевичния силаж. По този начин от царевичния силаж се извлича повече мляко и така се намалява делът на фуражната добавка“, обяснява Александър Кирхбек от продуктовия мениджмънт на CLAAS Selbstfahrende Erntemaschinen GmbH.
 
 
Автоматично регулиране на налягането на пресоване – ново при пресите CLAAS QUADRANT
Благодарение на автоматичното регулиране налягането на пресоване АРС (AUTOMATIC PRESSURE CONTROL) в новите преси за правоъгълни бали QUADRANT 5200 и 4200, вече дори неопитният водач може да използва максималното натоварване на сезала и машината, и независимо от структурата на пресования материал, може да произвежда бали с равномерна плътност. В сравнение с досегашните системи за регулиране на налягането на пресоване, CLAAS използва освен степента на натоварване на машината за пръв път качеството на плетачния сезал като допълнителен контролен параметър.
 

 
Регулирането на оптималното налягането на пресоване се осъществява в зависимост от натоварването на машината и качеството на сезала.  Щом системата установи надхвърляне на предварително зададените стойности за максимално натоварване на сезала или претоварване на рамката, налягането на пресоване автоматично се намалява на степени, докато съответното претоварване бъде отстранено. След това системата автоматично се настройва отново на изходната стойност. Качеството (м/кг) и по този начин максималната товароносимост на съответния използван материал  се задава от водача на обслужващия терминал. Така същевременно бива зададено предварително максималното налягане на пресоване, съответстващо на съответното качество на сезала.
 
CLAAS оптимизиране на полевите маршрути – шест процента по-малко време за обработка на полето
Досега задаването на полевите маршрути по полето се планираше основно на база дългогодишен опит и навик по протежение на най-дългия и/или прав ръб на полето. С помощта на оптимизирането на полевите маршрути на CLAAS сега за пръв път определянето на полевите маршрути може да се оптимизира конкретно за всяко поле, както и да се даде прецизна прогноза за необходимото време. Доколкото това помага за една по-оптимална обработка, софтуерният модул разделя полетата на частични площи. На базата на резултатите от изчисленията може да се пресметне времето, необходимо за обработка на полето. „Разходът от време се скъсява със средно 6%“, казва Йозеф Майер от CLAAS E-Systems. “Това бележи нов стадий в покачването на ефективността: както на полето, така и при ежедневното планиране на всеки ръководител стопанство.“ Полевите маршрути могат да се видят на всеки стандартен компютър или мобилен таблет и да бъдат разпечатани.
 
Ще намерите CLAAS на Агритехника 2015 в хале 13, щанд N: C05.
 
Всички продукти на CLAAS може да намерите при официалния представител на марката за България фирма Рапид КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!