CLAAS, един от водещите в международен мащаб производители на селскостопанска техника, успя да отбележи нов ръст в оборота си с 3,838 милиарда евро (при 3,823 милиарда евро предходната година) в обща пазарна среда, бележеща силен спад. С приходи преди данъците 158 милиона евро (при 155 милиона евро предната година) CLAAS достигна печалба от оборота 4,1 процента.
 
„Изключително сме доволни, че успяхме успешно да преодолеем актуалната слабост на пазара благодарение на международната си структура и широката продуктова програма. Двуцифреният ръст в оборота извън Европа оказа положително въздействие“, каза Лотар Крисцун, говорител на ръководството на концерна CLAAS.
 
Общият пазар на професионална селскостопанска техника тази година ще отбележи спад с около 20 процента. Спадът в цените на стоките на фондовите борси и относително новият машинен парк на много места осезателно намаляват готовността за покупки. Въпреки това CLAAS успя за затвърди водещата си позиция в Европа. Оборотите в Северна и Южна Америка се развиват положително, в Източна Европа има спад. В Азия CLAAS отново отбеляза ръст в Индия, докато пазарът на машини за царевица се стабилизира в Китай. 
 
Производствените и търговски площи бяха разширени и модернизирани 
Фокусът при инвестициите в материални активи на CLAAS бяха Русия, Франция и Германия.  В град Краснодар Южна Русия в началото на октомври бе отворена най-модерната фабрика за селскостопански машини в Европа. Малко след това с Руската Федерация бе подписана декларация за намерение CLAAS да получи статута на „руски производител“. Търсенето на ефективни технологии за жътва расте и има значителна нужда от подновяване на машинния парк.   
 
Във френския тестови център в Транже бяха пуснати в експлоатация два нови големи тестови стенда. С тяхна помощ само за четири седмици може да се симулира цял един тракторен живот. В немската база в Хам продължи модернизирането на складовата техника, за да се задоволят оптимално нуждите от доставка на резервни части по цял свят. Друг фокус при инвестициите бе доразвиването на световната мрежа от търговци и дилъри, както и продължаването дигитализацията на процесите.

Повече информация за продуктите CLAAS на българския пазар можете да получите от официалния вносител: Рапид КБ ООД