Офшорки и чужди публични компании листвани на Фондовата борса ще могат да притежават земеделска земя в България. Това прие единодушно на второ четене бюджетната комисия към парламента с промени в Закона за пазарите на финансовите инструменти. Поправката беше внесена от депутатите Мартин Димитров, Румен Христов и Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

 

"Внасям поправката, защото не бива да има ограничение пред инвестициите в България", посочи пред "Труд" Мартин Димитров. Той уточни, че с друг текст, приет вчера, се разписва, когато офшорни компании закупят акции от публично дружество инвестиционните посредници по сделкато до 7 дни трябва да дават на НАП информация за действителните собственици, стоящи зад офшорката. Този текст бе предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ.

 

С нея се прави промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от началото на годината. Публичните компании се вадят от забраната да имат земя у нас, ако чужденци и офшорни компани имат акции в тях. Тази забрана обаче остава за офшорки или граждани на страни извън ЕС. Ако до 1 май такива собственици не продадат нивите си, глобата е 100 до 300 лв./дка. "Не може забраната и глобите да се отнасят до публични компании, защото те не могат да контролират дали чужденци купуват акции от тях", аргументира се шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!