Все повече чуждестранни туристи са привлечени от движението за доброволчески туризъм на село. Само срещу осигурена храна и подслон те идват, за да помагат безвъзмездно в земеделието.
 
Мечтата на Лиз и Ерън е да изкарват прехраната си в собствено стопанство. Те намират начин да осъществят тази своя мечта в първомайското село Брягово. Младото семейство от Орегон не може да повярва, че в България може да се наеме земеделска земя на безценица, че сламата и оборският тор могат да се вземат безплатно от съседа. В Портланд, където те живеят, купуването на парче плодородна земя е привилегия само на по-заможните.
 
"Осъзнахме, че можем да съчетаем земеделието с пътуването, да не сме закотвени на едно място с работа от 9:00 до 5:00. В същото време да не даваме купища пари за наем, за гориво. Искахме да си прекарваме добре времето, а земеделската работа за нас е удоволствие, пътуването – също“, казва доброволецът Ерън Молтц, пред БНТ2. 
 
Пътуването на Лиз и Еърн започва преди девет месеца. Помагали са в малки стопанства в Дания, Норвегия, Великобритания, Люксембург и Белгия. В специализиран сайт за доброволци в земеделието виждат предложението за село Брягово. Тук ги посрещат Александър и Мириам, които също имат опит като доброволци.
 
"Земята в Щатите, която е на по-достъпни цени, е много много далеч от градовете, а това, което забелязах в България, е, че където има обработваема земя – има и село, което означава, че наоколо има повече хора и общност. Харесва ми. В Щатите съседът ти е на много голямо разстояние от теб", обяснява Лиз Каркула.
 
Ерън от години се занимава с биологично земеделие, а Лиз има опит с фермерските пазари, затова тяхната помощ е от голяма полза за българските домакини.
 
 
"Ние с жена ми сме пътували по света и сега тук, като си живеем на село, светът идва при нас на гости. Тази година за първи път отглеждаме листно зеле кейл - къдраво зеле. Благодарение на тях видяхме кога и как се бере“, казва Александър Вачев, земеделски производител от село Брягово:
 
Според Лиз Каркула доброволчеството на село дава възможност да опознаеш много по-добре съответната страна, да научиш повече за хората и за културата им. 
 
„Ако просто посетиш големите градове, няма да научиш толкова. Там не живееш с местно семейство, не се храниш на трапезата им, не работиш с тях по цял ден, всеки ден. Чувството е, че ставаш част от всичко това и учиш повече, вместо да отидеш някъде, да разгледаш и да се снимаш“, категорична е доброволката.
 
Доброволческият туризъм се превръща в интересен паралелен свят на солидарната икономика. Ерън смята, че както в България, така и в САЩ от земеделие може да се спечели както много, така и да се окажеш на загуба. Според него фермерите трябва да търсят директните продажби, както и да реализират продукцията си в малките хранителни магазини и ресторанти, но резултатите не идват без подкрепата на потребителите.
 
"Залагайте на местните храни, купувайте от региона особено когато става дума за храна. Мисля си, че понякога хората не разбират колко коства на едно малко биостопанство да функционира. Затова бих казал на хората да се доверят на производителите, защото работата не е лека, а резултатът носи полза на всички", коментира Ерън.
 
От Брягово доброволците заминават за Словения, след това до януари ще помагат в различни малки стопанства в Югоизточна Азия. В България има няколко малки производители, които приемат доброволци. Освен в Брягово, доброволци редовно гостуват в Средно градище и Добридол.