Административният съд в Ямбол разгледа жалбата срещу заличаването на обекта в Болярово, подадена от собствениците на фермата. Да се вземат втори кръвни проби от стадото, за да се докаже или отхвърли наличието на чума по дребните преживни животни, поискаха адвокатите им, предаде БНР.
 
Нужна е гаранция, че пробите ще бъдат взети и транспортирани до акредитирани лаборатории в чужбина по съответния надлежен начин, каза адвокат Владимир Шейтанов.
 
По думите на защитата заповедите, издадени от директора на Българската агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев за евтаназиране на животните и заличаване на обекта, са нищожни.
 
Адвокат Чакърова заяви, че в случай на особено опасни заразни болести, преди това трябва да се свика щабът и такава заповед трябва да се издаде от министъра на МЗХГ, съвместно с министъра на вътрешните работи.
 
Делото на Ана Петрова от Болярово ще докаже несъстоятелността на действията на БАБХ и на предприетите мерки за ограничаване разпространението на заразното заболяване в страната, каза Тихомир Томов, който е част от инициативния комитет в защита на животновъдката.
 
Той потвърди, че към момента стадото на Ана Петрова е в добро здраве и от 23 юни досега не е имало случаи на заболели животни. Според него предприетите мерки са довели до неправомерното избиване на хиляди животни и до огромни загуби за фермерите в Странджа и Сакар.
 
Адвокатът на агенцията по Безопасност на храните обаче коментира, че заповедта на директора на Областната агенцията в Ямбол – д-р Николай Георгиев, за заличаване на фермата в Болярово е законосъобразна и приложима и към момента. Следващото дело е насрочено за 12 декември от 10 часа.