Общински служители тръгват на проверки в област Сливен за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци, съобщи местната администрация.

На финала: Останаха стотина домашни прасета в Добричко

Инспекциите започват днес и ще продължат до петък, 16 август. Екипите, придружени от полиция, ще извършат обходи в землищата на населените места в Сливенска област заради зачестилите сигнали за незаконно загробване на свине и животински отпадъци.

Случаите възникнаха след масовото умъртвяване на прасета в стопанства тип заден двор заради мерките за ограничаване на Африканската чума по свинете (АЧС).

„Проверките ще бъдат организирани от кметовете на четирите общини в областта - Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, съгласно писмо на областния управител Чавдар Божурски, в което са указани мерките", съобщи Областната администрация на своя сайт.

Писмото е адресирано още до директорите на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), Областната дирекция на МВР, Районната дирекция по горите (РДГ) и „Напоителни системи” ЕАД.

Оттам подчертаха, че обходите ще се извършват със съдействието на служители на МВР. При констатиране на животински отпадъци кметовете и кметските наместници трябва незабавно да информират общинските епизоотични комисии.

„Засиленият контрол се налага заради появилите се през последните дни сигнали за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци в района на някои населени места, след умъртвяването на домашните прасета в 20-километровата зона около промишлените свинеферми в областта", обясниха от Областната администрация.

Откритите отпадъци ще бъдат транспортирани до определените за загробване площадки на територията на всяка община. При невъзможност това да стане, загробването ще се извършва на място. ОДБХ ще извърши дезинфекция срещу разпространението на зарази.

Със същото писмо областният управител изисква до 12 часа на 16 август информация от общинските кметове за резултатите от извършените проверки и предприетите мерки.

Всички новини по темата вижте ТУК