Положителна е пробата за вируса на АЧС в стопанство с източно-балкански свине в шуменското село Кълново, община Смядово. В него е определена трикилометрова предпазна зона, в която ще бъдат хуманно умъртвени всички прасета. В заповедта обаче, публикувана на страницата на БАБХ, не става ясно колко точно са те.

Питане: Защо избихме домашните прасета и оставихме дивите?

Десеткилометровата наблюдавана зона около първично възникналото огнище обхваща 10 населени места – град Смядово и селата Янково и Бял бряг в община Смядово; селата Ивански, Ветрище, Вехтово, Друмево и Салманово в община Шумен; селата Златар и Суха река в община Велики Преслав.

Това не е първият такъв случай на заразени стопанства с източно-балкански свине на територията на община Смядово. През септември чумата проникна в две регистрирани стада от ценната автохтонна порода в град Смядово и село Веселиново. Месец по-късно беше ударена още една ферма пак в град Смядово.

ТОП НОВИНИТЕ ОТ МЕСЕЦА

По-рано тази седмица от БАБХ излязоха с информация за заразени 165 диви прасета в 11 области на страната, а именно Бургас, Варна, Ловеч, Плевен, Шумен, Разград, Габрово, Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол.

Работата на свиневъдите е допълнително затруднена и от рестриктивните мерки заради коронавируса. Много от тях се реорганизират и оптимизират, за да отговорят на новата ситуация.

„Пускаме работниците поетапно за по една, две седмици в отпуск, така че работим с 50% от персонала. Много добре сме оптимизирали процеса, за да не се спира производството“, каза преди време д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите, за Агри.БГ.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Криза: Ще отпадне ли държавната помощ за свиневъдите?

И чумата по свинете взе поредните си жертви

За движението на домашни свине: Пробите за АЧС са за сметка на собственика