След известно затишие днес бе обявено ново огнище на Африканска чума по домашно прасе в землището на град Кресна. Това е първият случай на заразено животно в област Благоевград, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Фермери, до 26 август се подават протоколите за дезинфекция на „заден двор“

По информация на БНР, която обаче не е официално потвърдена, става дума за животно на жена от град Кресна, която работи в крайпътно заведение. Най-вероятно то е заразено от хранителни отпадъци, а трупът му е изхвърлен в река Струма. 

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат стопанствата в град Кресна. На умъртвяване подлежат всички заразени и контактни домашни свине в огнището, както и домашните свине тип заден двор и нерегистрирани обекти в тази зона.

Стопаните имат време до понеделник доброволно да заколят животните в задния си двор, а те са 135. Предвидено е парично обезщетение за почистване и дезинфекция. Ако не го направят обаче, ще се пристъпи към принудителни действия. 

На 10 км от огнището е определена наблюдавана зона, която включва следните села в областта – Сливница, Стара Кресна, Ощава, Влахи, Долна Градешница, Будилци, Струмяни, Горна Крушица, Каменица, Илинденци, Кърпелево и Вракуповица. Там ще се извършва преброяване на животните, вземане на кръвни проби и ежеседмични клинични прегледи.

В тази 10-километрова зона стопаните също се приканват да умъртвят животните си. На територията на областта домашните прасета са общо 5000, като 2700 от тях са в малки ферми с биосигурност.

Забранява се движението на хора, животни и превозни средства, включително селскостопанска техника, без разрешение на БАБХ, в района на обектите. В цяла Благоевградска област спира търговията и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свинекомплекси и ферми тип А.

Ще бъдат поставени дезинфекционни площадки на входовете и изходите на населените места в трикилометровата зона. Собствениците на умъртвени животни от регистрирани стопанства ще бъдат обезщетени от държавния бюджет. 

Всички новини по темата вижте ТУК