Ново огнище на заразени източнобалкански свине е регистрирано в животновъден обект в землището на село Вършило, община Созопол. Това става ясно от документи, публикувани на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Чумата опустоши още едно стопанство с източнобалкански свине в Шуменско

Около огнището е определена 3-километрова предпазна зона, в която влиза село Вършило. Там ще бъдат принудително умъртвени всички заразени и контактни домашни свине в обекта. 

На хуманно унищожаване подлежат и свинете, отглеждани в други контактни обекти, в тип заден двор и в нерегистрирани стопанства.

Около огнището е очертана и 10-километрова наблюдавана зона, която включва пет села от община Созопол – Присад, Зидарово, Индже войвода, Крушевец и Габър, както и село Извор в община Бургас.

Ветеринарните власти припомнят, че на територията на цялата страна е забранено свободното пасищно отглеждане на домашни свине, включително от породата „Източнобалканска свиня“ и техните кръстоски. Не се позволява също организирането на пазари и изложби на свине.

Междувременно не стихват и случаите на заразени с Африканска чума диви свине. Последните два са на територията на великотърновското село Джулюница и смоленското село Мочуре. Там са определени инфектирани зони в размер на 200 кв. км около констатирания случай.

Всички новини по темата вижте ТУК.