Вирусът на Африканска чума по свинете (АЧС) е открит в стопанство с домашни свине в благоевградското село Кръстилци. Заповедта на директора на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е издадена на 17 януари.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Около първично възникналото огнище на болестта е определена 3-километрова предпазна зона. Там се забранява влизането и излизането на хора и превозни средства, включително селскостопанска техника без разрешение на БАБХ. 

В 10-километровата наблюдава зона влизат следните населени места в област Благоевград: град Сандански и селата Джигурово, Поленица, Лешница, Белевехчево, Дебрене, Кърналово, Дамяница, Ново Делчево, Склаве, Струмяни, Седелец, Драката, Микрево, Махалата, Игралище, Драгуш, Яково, Тонско дебе, Дреново, Михнево, Рибник и Старчево.

В областта се забранява търговията, движението и транспортирането на домашни свине. Изключение правят тези от индустриални стопанства и фамилни ферми, които се намират извън населените места в наблюдаваната зона.

Извършват се ежеседмични клинични прегледи на домашни свине във всички населени места в областта. Целта е да се гарантира откриването на заболяването при 10% разпространение с 95% достоверност.