Ветеринарните власти издадоха заповед за обявяване на нови 32 случая на заразени диви прасета в 6 области на страната.

Ловци се оплакват от все по-малко диви прасета

Става дума за областите Сливен, Ямбол, Хасково, Бургас, Габрово и Велико Търново, а случаите са вторично възникнали на територията на Държавни горски стопанства (ДГС) и Държавни ловни стопанства (ДЛС).

Най-много са заразените с Африканска чума по свинете (АЧС) в Габровско, където положителните проби са общо 10. Те са взети от диви животни, открити в ЛРД Валевци, ЛРД Кръвеник, ДЛС Росица, ЛРД Смирненски, ЛРД Етъра и ЛРД Гачевци.

С по шест заразени с вируса прасета са се отчели в Ямболско – ДГС Елхово, ДГС Тунджа и ЛРД Ген. Тошево, и в Хасковско – ДГС Свиленград и ЛРС Тополовград.

Пет са случаите в обхвата на ДГС Нова Загора, Сливенско, четири – в ЛРД Сокол 1884, Великотърновско, и само един – в ДГС Граматиково, Бургаско.

Наскоро от БАБХ съобщиха, че от Брюксел са одобрили всички направени разходи през тази година за борба с АЧС и ще възстановят максималния допустим процент от тях – 75%, в размер на 15 млн. лв.

Междувременно земеделският министър изнесе данни, според които от регистрирането на първото огнище на заразата (31 август 2018 г.) досега България е подпомогнала свиневъдите с над 170 млн. лв., включително държавна помощ за хуманно отношение през 2019/2020 г.