Румънските ветеринарни власти потвърдиха два нови случая на Африканска чума по свинете в югоизточната част на страната. Новото огнище е в село Гюргени, община Яломица, на левия бряг на река Дунав и на около 70 км от границата с България.
 
 
Диагнозата е потвърдена на 20 юли за животни в две общи домакинства в село Гюргени, съобщи agrointel.ro. Селото с около 1700 души население се намира на запад – северозапад от Констанца, където по-рано този месец беше открито друго огнище. Засега то остава най-близкото регистрирано до нашата страна. Според експерти инфекцията се разпространява от дивите прасета със скоро около 30 км на седмица.
 
Илюстрация: Google Maps
 
Фермите в Гюргени, където са двата нови случая, са поставени под официален санитарен и ветеринарен контрол от румънските власти. Въведени са ограничения за движение на хора, животни, хранителни продукти и странични животински продукти, както и за транспорт на потенциално опасни стоки. Заразените животни са унищожени и загробени.
 
Националният орган за санитарен и ветеринарен контрол в Румъния ANSVSA уточни, че собствениците ще получат обезщетения.Вече се изплащат компенсациите на 40 собственици на свине от окръг Тулча, където инфекцията беше открита по-рано този месец. Сред засегнатите от заразата е и големият холдинг Карнипрод. Обезщетението, което компанията ще получи идната седмица, ще бъде около 1 млн. евро.
 
Румънските власти настоятелно припомниха, че АЧС не е опасна за хората, но нанася огромни икономически загуби на селското стопанство. Румънският министър на земеделието Петре Даа следи отблизо ситуацията.