В град Смядово е открито още едно стопанство с източнобалкански свине, където пробите за Африканска чума по свинете дават положителен резултат за опасната инфекция. Това сочат документи, публикувани на страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Две нови огнища: Чумата удари ферма с източнобалкански свине в Смядово

След като преди няколко дни ветеринарните власти умъртвиха 86 заразени животни от породата „Източнобалканска свиня“ в община Смядово, там гръмна още една ферма. Фермата се намира в непосредствена близост до града.

Около огнището е определена 3-километрова предпазна зона, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат две села от община Смядово, урбанизираната територия на града и четири села от община Велики Преслав.

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков издаде заповед за принудителното умъртвяване по хуманен начин на всички заразени и контактни свине в покосеното от чумата стопанство, както и на свине тип заден двор и в нерегистрирани обекти в 3-километровата зона.

На територията на цялата страна е забранено свободното пасищно отглеждане на домашни свине, включително от породата „Източнобалканска свиня“ и техните кръстоски. Не се позволява също организирането на пазари и изложби на свине.

Междувременно бяха открити още заразени диви свине в границите на община Бойчиновци, област Монтана, на община Троян, област Ловеч и село Гергини, област Габрово. Около трите констатирани случая е определена 200-километрова инфектирана зона.

Всички новини по темата вижте ТУК.