Само за един ден от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обявиха 9 нови случая на заразени диви прасета в 5 области на страната – Габрово, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Монтана.

Фермерски пазари: Да отпадне забраната върху свинското месо заради АЧС

Най-много са положителните резултати на Африканска чума по свинете (АЧС) в област Бургас. Там животните са открити в землищата на селата Стоилово, Скалак, Садово, Терзийско и Велислав.

По един случай е констатиран на територията на Национален парк „Централен Балкан“ в област Габрово, в землището на старозагорското село Дъбово, ямболското село Камен връх и монтанското село Георги Дамяново.

Във връзка с чумата по свинете на събитие в София вчера земеделският министър Десислава Танева информира, че се подготвя стратегически план за 2020 г., както и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

„Пикът на заболяването започва след около 8 месеца и ние следва всички пропуски, които установихме този сезон, да сме готови да ги преодолеем през следващия“, убеден е ресорният министър.

Тя допълни, че по време на всеки ловен уикенд, се отстрелват по 2300-2500 диви свине и от 2 до 8 проби показват наличие на заболяването. Положителни проби излизат вече в цялата страна, включително в Източна България.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.