До 6 месеца оранжериите на социалното предприятие в Добрич „Чудната градина“ ще имат собствен сондаж. Това ще стане факт благодарение на спечеления конкурс в категорията „Зелени проекти“, който обяви още през лятото финансова институция у нас.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

„Чиста вода“ се нарича инициативата на „Чудната градина“, която печели 10 000 лв. Благодарение на тези средства социалното предприятие ще има собствен водоизточник чрез дълбочинен сондаж за вода и ще може да напоява зеленчуци и цветя, засадени в оранжериите и на открито.

Ежедневно през активните месеци градината от 4 дка се нуждае от 20 тона вода за пресни салати, лук, чесън, домати, краставици, тиквички, патладжан, зеле и цветя.

Социалното предприятие осигурява не само препитание на 21 младежи с физически и интелектуални затруднения, но и им дава шанс за пълноценен живот. Младите хора са назначени на заплата, полагат труд почти целогодишно, за да отгледат сезонните зеленчуци от семенце. Те са ангажирани не само с реколтата, но и с подготовка на почвата, продажба на стоката, обгрижване на градината, почистване от плевели и др. 
Младежите не спират до тук. Те се грижат за „Чудната градина“ като за свой дом и за 3 години са успели да превърнат буренясалия и пълен с отпадъци терен в райско място. Наред с производството на зеленчуци, младите хора успяват да облагородят терена и дори да изградят и детска площадка. Сега следващата им задача е да си направят собствен водоизточник за напояване. 

„Социалното ни предприятие „Чудната градина“ е най-голямото в България. Имаме градина от 4 дка, в която отглеждаме цветя и зеленчуци“, разясни в социалните мрежи Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“ и създател на „Чудната градина“. Дамата допълва: “Целта ни е да осигурим чрез дълбочинен сондаж чиста вода. Водата от плитките кладенци в Добруджа е с високо съдържание на нитрати, битови и промишлени замърсявания, които се усвояват от растенията и така попадат в човешкия организъм. Водата от ВиК е доста скъпа и с високо съдържание на хлор, който е отрова за повечето цветя и зеленчуци“.