Последната реколта от домати, произведени в оранжерията на „Чудната градина”, продадоха на фермерския пазар в Добрич Ели и Здравка. 26-годишните момичета са част от общо 22-мата младежи с увреждания, които бяха назначени в социалното предприятие от 1 април по програма на Агенцията по заетостта и които цяло лято неуморно работиха в оранжериите.

„Чудната градина” се разширява

„Моята задача е да продавам продукцията, която сами произвеждаме. Правим го тук и на място в градината. Но не е само това. Правим всичко, каквото се налага за производството на зеленчуци”, разказва Ели.

Тъй като продукцията на оранжерията е чиста, не се пръска с пестициди, а се влага само птичи тор, тя бързо стана популярна сред добруджанци. За два часа на фермерския пазар бяха изкупени наличните количества от червени и зелени домати, тиквички за ядене и декоративни, както и цветя.

„Много е важно да посрещнеш всички с усмивка. Тогава всичко се получава”, не крие удовлетворението си от срещите с хората Здравка и продължава: „Доволни сме, че продадохме всичко. Вече отскубнахме доматите от двете оранжерии и там садим зелен лук”. 


„Чудната градина” е уникален проект на фондация „Свети Николай Чудотворец” и стартира преди повече от година с отглеждането на цветя на покрива на защитеното жилище. По-късно община Добрич предостави терен от близо 4 дка, върху който младежите успяха да вдигнат три оранжерии. Първата реколта от лук, чесън и салати беше реализирана рано напролет, а после на тяхно място бяха засадени домати и краставици. Младите хора са ангажирани със всички дейности – от обработката на почвата, през засаждането, поливането, беритбата до продажбата на зеленчуците. Те отглеждат всичко сами, със собствените си ръце и усилия, под ръководството на Мария Методиева и д-р Хасан Ефраимов. 


В момента предстои вдигането на четвърта оранжерия. Вече е подравнен теренът и за специален разсадник на 4 етажа с отопление и осветление в слънчевия спектър.   


В момента младежите от „Чудната градина” подготвят за продажба първото зеле за сезона, което е специален сорт без жили. Още през август момчетата и момичетата с увреждания заложиха 9000 корена от зелето.

„Готова е и втората реколта от краставици, която отгледахме и която ще продаваме”, не крият радостта си Ели и Здравка. След успешната търговия момичетата се включиха в празненството в оранжериите, с което фондация „Свети Николай Чудотворец” отбеляза 22-ия си рожден ден.