Проект „Чиста вода“ се нарича най-новата инициатива на „Чудната градина“ в Добрич. С него социалното предприятие планира прокопаването на сондаж за напояване на зеленчуците, засадени на открито и в оранжериите. Всеки ден през летните месеци градината от 4 дка се нуждае от 20 тона вода.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

За да получи финансиране, проектът, „Чудната градина“ участва в конкурс за зелени идеи на финансова институция у нас, която през тази година отбелязва 30-ия си рожден ден. Гласуването за проектите до днес - 31 юли. До финал ще бъдат допуснати 30 предложения от цялата страна. След това експертно жури ще избере трите най-добри инициативи и ще финансира реализирането им. Ако проектът „Чиста вода“ победи в конкурса за зелени идеи, ще получи финансиране от 10 00 лв. за изграждане на собствен водоизточник.

„Социалното ни предприятие „Чудната градина“ е най-голямото в България. В него работят 21 души с увреждания, като 15 от тях са с интелектуални затруднения. Имаме градина от 4 дка, в която отглеждаме цветя и зеленчуци“, разясни Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“ и създател на „Чудната градина“. Дамата призова в социалните мрежи всички приятели и съграждани да гласуват за проекта „Чиста вода“ и разясни още: “Целта ни е да осигурим собствен водоизточник чрез дълбочинен сондаж на чиста вода. Водата от плитките кладенци в Добруджа е с високо съдържание на нитрати, битови и промишлени замърсявания, които се усвояват от растенията и така попадат в човешкия организъм. Водата от ВиК е доста скъпа и с високо съдържание на хлор, който е отрова за повечето цветя и зеленчуци“.

„Чудната градина“ работи целогодишно и излиза всеки ден със свежи зеленчуци на място. Стремежът на социалното предприятие е да предоставя продукция, отговаряща на най-високите европейски стандарти за биоземеделие.