Прикачен комбайн за лавандула ще закупи земеделският стопанин Живко Петров от добруджанското село Крушари. Това става възможно по подмярка 4.1 по ПРСР, реализиран с помощта на МИГ „Тервел – Крушари“. От сдружението съобщиха, че това е поредният отчетен договор по подмярката, по който вече е изплатена безвъзмездната финансова помощ в размер на 40 500 лв. Общата стойност на проекта е 81 000 лв.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

С помощта на новата машина се изпълняват целите на проектното предложение, като се модернизира машинният парк за прибиране на реколтата и се намалява зависимостта от външни доставчици на услуги. 

До 30 юни 2023 г. трябва да бъде изпълнен друг проект за създаване на трайни насаждения от лавандула и закупуване на техника за обработката им, който е реализиран чрез МИГ „Добричка“. Стойността на проекта е малко над 138 000 лв., а безвъзмездната помощ възлиза на 50 %.

Според договора фирма „Агроджей“ ООД трябва да закупи и засее 100 000 броя разсад лавандула от сорт „Севтополис“. В проекта е предвидено още закупуването на необходимите машини за обезпечаване на производството на лавандулово масло. Това са трактор от 85 к.с., щангова пръскачка, две ремаркета, челен товарач, силажна вилица, както и машина за косене и прибиране на лавандула. 

С реализирането на проекта по подмярка 4.1 от ПРСР земеделският стопанин ще увеличи площите си с лавандула, ще заложи на качествен и устойчив сорт и ще намали себестойността на продукцията си, подчертават от МИГ „Добричка“.

През това лято земеделските стопани ожънаха цветна маса от близо 90 000 дка с етерично-маслената култура в Добруджа. Масово добивите от масло не удовлетвориха фермерите и част от тях се отказаха от отглеждането на лилавата билка.