Причина за наводнените земеделски земи от язовир „Жребчево“ са неизпълнените предписания на Министерство на околната среда и водите. Това каза земеделският министър Десислава Танева на среща със земеделски производители в село Крушаре, област Сливен. 
 
Министър Танева коментира, че  „в случай че предписанията са били спазени на време, последиците нямаше да са толкова сериозни. Така например не е бил спазен графикът за източване на язовир „Жребчево”. В началото на ноември обемът му трябвало да бъде 260 000 кубически метра вода, а е бил 333 000, което е много повече от предвиденото по график. Според Танева и МОСВ ще предприеме мерки, за да бъдат наказани онези, които не са се справили със служебните си задължения. 

И "Басейнова дирекция"-Пловдив не е упражнила достатъчен контрол по отношение на това как се управлява язовир "Жребчево", и "Напоителни системи", и "София", и клон "Средна Тунджа" не са изпълнявали графиците на Министерство на околната среда и водите. За ноември там категорично обемът е трябвало да бъде 260 милиона кубика, тоест той е трябвало да бъде източван доста по-рано. Същата е ситуацията и за графиците преди ноември, посочи Танева, цитирана от Националното радио.
 
По отношение на залетите площи, министър Танева каза, че областните дирекции по земеделие са в готовност при първа възможност, когато времето позволява, да констатират загубите и впоследствие фермерите да кандидатстват по съществуващата помощ за напълно пропаднали площи. 
 
Според Десислава Танева създалата се ситуация не застрашава бъдещата реколта. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!