Днес в 15 ч. трябваше да започне заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ). Това е четвъртият опит за провеждане на заседание.

 

Безрезултатно заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) – „не се взеха никакви решения за пари, като първа и единствена точка бяха поискани нашите оставки”. Това обяви директорът на фонда Мирослав Николов след срещата в Министерството на земеделието и храните.

 

снимка : БГНЕС

 

„Нищо не се дискутира от дневния ред, който беше обявен. Не бяха обсъдени темите, по който МЗХ и ДФЗ постигнаха единомислие на среща при премиера Орешарски”, посочи още Николов с уточнение, че натискът за оставките е бил от страна на земеделския министър Димитър Греков.

 

Още миналата седмица министърът призова за оттеглянето на всички ръководители в ДФЗ заради забавяне в работата на институцията. Оттам пък отвърнаха на удара – обвиниха Греков в личен интерес спрямо фирми, кандидатстващи за финансиране от фонда. След разменените упреци последваха и официални сигнали в прокуратурата.

 

В сряда депутати от БСП в парламентарната комисия по земеделие изразиха възмущение от „продължаващите медийни спекулации за напрежение между министър Димитър Греков и ръководството на ДФЗ в лицето на изпълнителния му директор Мирослав Николов”. Народните представители призовават за спиране на „спекулациите” по темата.

 

Същевременно Страхил Ангелов от Коалиция за България изрази мнение, че се води битка между ДПС и БСП за Държавен фонд „Земеделие”. Саботира се Управителния съвет на фонда – вече за няколко заседания няма кворум и не могат да се вземат абсолютно никакви решения, посочи Ангелов, но увери, че застава зад министър Греков.

 

В сряда пред журналисти шефът на ДФЗ коментира още, че ако си подаде оставката, това означава да предаде българските бенефициенти. Той отрече в ръководената от него институция да има проекти, които да не са били разглеждани въобще.

 

„На сайта на фонда се изнесе съвсем подробна справка на проектите по 121-ва мярка, относно животновъдите, така че те могат да видят проектите, по които до момента има финансиране. Проектите, които все още са под въпрос, са около 355. За тях трябват средства от гаранционния фонд. Трябва да се вземат решения, които да бъдат или отказани, или ще бъдат финансирани”, допълни Николов.

 

По-рано животновъди се оплакаха, че има проекти, запазени много дълго време или не са разглеждани.
 

 

16,32 ч.

Преди минути, източници на Фермер.БГ съобщиха, че за провеждането на заседанието е имало кворум. Още в началото, обаче, е била поискана оставката на изпълнителния директор на ДФЗ Мирослав Николов.

 

Николов е отказал да подаде оставка. В отговор всички членове на УС на ДФЗ са подали оставките си.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!