Кутията на Пандора за злоупотреби при получаването на субсидии остава отворена за новия програмен период, алармираха експерти пред Фермер.БГ. Според чл. 41 в проекта на Закона за подпомагане на земеделските производители в частта му директни плащания се дава възможност парите за земеделие да не отиват при реалните фермери.  
 
В чл. 41 се посочва, че земеделските стопани ползват земеделска площ въз основа на правно основание и ако са регистрирани съгласно член 7 като земеделски производители, могат да кандидатстват по схемите за директни плащания. Тук обаче не са споменати схемите от преходната национална помощ. Това означава, че за да се кандидатства за преходна национална помощ (досегашните национални доплащания), няма да е нужна регистрация като земеделски производител, нито правно основание за ползване на площите.
 
Именно с това се отваря вратата за злоупотреби със субсидиите, но със средства от националния бюджет, които не подлежат на европейски одит, коментират експерти.
 
Представители на браншови организации са поискали от експертите на МЗХ промени в ЗПЗП по време на заседанието на работната група по директни плащания в началото на седмицата.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!