Осем тона отпадъци от най-различно естество събраха доброволци и лесовъди от пътния участък към граничния пункт край Кардам. Въпросното трасе се превърна през последната година в обособен бивак за тировете със зърно, влизащи от Украйна и Молдова.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Струпването на тежките товарни превозни средства беше породено от решението на ЕС през май 2022 г., с което се отвориха вратите на безмитния внос на селскостопански стоки към европейските държави. 

Потокът със зърно доведе до редица проблеми след себе си. Едни от тях е замърсяването, за което нееднократно сигнализираха жителите на граничните населени места.

Още преди протестите на зърнопроизводителите, организирани от Националната асоциация на зърнопроизводителите, от кметството в Кардам нееднократно подаваха сигнали за замърсяванията, породени от липсата на социално-битови условия за чакащите шофьори на тировете. Подобна е картината и в покрайнините на Добрич в близост до предприятие за преработка на слънчогледово семе.

Доброволци, ученици, служители на Горското стопанство в Генерал Тошево и на добруджанската община се включиха в акцията по почистване и облагородяване на замърсените гори, ниви и крайпътни банкети, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Боклуците са събрани в чували и служители на кметството ги извозват за депониране към градското сметище.

„Успяхме да съберем всички битови отпадъци по протежение на 6 километра, от двете страни на пътя. Боклуци имаше на 3-4 метра от банкета сред дърветата и наистина ни отне много време, докато успеем да приберем всичко“, обясни зам.-директорът на Държавното горско стопанство в град Генерал Тошево инж. Димитър Иванов.

Той уточни, че вече са поставени надписи и са създадени места за изхвърляне на отпадъци, като се надява че чакащите преди пункта шофьори ще ги използват и районът ще остане чист. Лесовъдът посочи, че почистването се организира от горското стопанство и община Генерал Тошево, тъй като районът преди граничния пункт в Кардам е  изключително замърсен от водачите на преминаващите тирове.