Най-подходяща е интегрираната борба с плевелите. При засадени през есента ягодови насаждения, борбата с плевелите започва напролет с две механизирани между редови обработки. В периода преди началото на активна вегетация както в младите, засадени на есен, така и в плододаващите ягодови насаждения, според конкретния случай може да се използва някой от следните почвени хербициди:

• при прогнозиране на заплевяване с едногодишни широколистни плевели - вензар 80 ВП (акт. в-во ленацил);

• при очаквано смесено заплевяване от едногодишни житни и широколистни - дуал голд 960 ЕК р (акт. в-во метолахло), девринол 4 Ф (напропамид) или стомп 33 ЕК (пендиметалин). За по-добър ефект може да се приложи и вензар 80 ВП, смесен с някой от горепосочените хербициди за разширяване спектъра на тяхното действие по отношение на плевелите от сем. Кръстоцветни, Сложноцветни и Картофови.

Кои култури са подходящи за предшественици на ягодите?

Пролетно засаждане

При пролетно засаждане на ягоди предпосадъчните обработки може да се съчетаят с инкорпориране на агрифлан 24 ЕК за борба срещу едногодишни житни и някои широколистни плевели. Засаждането на ягодите може да стане най-рано 7-10 дни след третирането.

При заплевяване на ягодите с:

  • - паламида,
  • - млечок,
  • - лайка,
  • - лепка,
  • - подрумче и др.

много добър ефект се получава от хербицида лонтрел 300 ЕК с акт. в-во клопиралид.

Срещу всички житни плевели през вегетацията на ягодите могат да се използват фузилад супер, ажил 100 ЕК, галант супер, селект 240 ЕК и другите балурициди. При вторично заплевяване след беритбата на плодовете и в активна вегетация на плевелите се препоръчва употреба на тоталния контактен хербицид баста 20 СЛ с акт. в-во глюфозинат. Той унищожава надземната маса на ягодите, многогодишните плевели и всички едногодишни видове. Много скоро след третирането ягодите подновяват своето развитие от спящите пъпки.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Напояването - фактор за високи добиви

Повече ягоди и малини

Грижите за ягодите продължават и след беритбата