На 14 февруари традиционно се отбелязва българският народен празник в чест на Св. Трифон. Това е Денят на лозарите, винарите, градинарите и кръчмарите в цяла България.

Винопроизводител: За ресторантите има спасителни мерки, а за нас?

Традицията повелява рано сутринта стопанката да омеси хляб и да сготви кокошка с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С торбата на рамо мъжете отиват на лозето, където се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Ритуалът се нарича „зарязване“. После следва ритуалът по избиране на „Цар на лозята“, след което започва обща веселба.

Въпреки сложната ситуация заради пандемията от COVID-19 и по повод празника на лозарите и винарите и тази година в Твърдица ще се проведе ритуално зарязване. Събитието е предвидено да започне в 11.00 часа, съобщиха от общината. 

Предвиден е и конкурс "Дегустация на вина-Твърдица 2021 г", обхващащ четири категории - за бяло, червено вино, розе и за старо вино. 

Екипът на Агри.БГ поздравява всички лозари и винари с професионалния им празник, като им пожелава най-вече здраве, берекет и възвръщане на добрите пазари за произведената родна продукция!