Натрупаната почвена влага вдъхва сериозен оптимизъм на земеделските стопани от Добруджа. След сухата 2020 г., в която природата редуцира валежите с от 50% до 80%, към момента картината е коренно различна.  

Димитър Мачуганов: Тъкмо стартирахме сеитбата и заваля

„Със сигурност сме в пъти по-добре с влагата, особено в сравнение с миналата година. Към този момент от 1 септември до сега имаме засечени около 400 л дъжд на метеостанцията. Наваксахме след сушата, която обхвана цялото лято и продължи до късна есен“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

„Почвената влага вече е между 2 и 3 метра. Дори на места виждаме, че се получава водно огледало, което показва, че има натрупани запаси“, обобщи производителката. 

Въпреки по-хладната пролет пшеницата в Добричка област започна да се съвзема и на този етап е в много добро състояние. „Изглежда страхотно към момента. Важно е оттук нататък да няма студове, за да не измръзне, тъй като влиза в опасна фаза. На практика поради ниските температури растенията трудно братиха. Сега трябва да влязат в първо коляно и ако там стане замръзване, ще има сериозни поражения. Това са рисковете на този етап, но засега посевите са добре“, продължи с описването на картината на полето Радостина.

Все още сеитбената кампания на пролетници не е започнала в Добруджа. Една от причините са падналите валежи. Втората – ниските температури на почвата и на въздуха. 

„Обикновено кампанията стартира около 4 април. През миналата година дори имаше колеги, които започнаха още през март, но тогава обстоятелствата бяха други. Сега със сигурност се движим малко назад, но това не е притеснително“, допълни Жекова и уточни, че закъснението на сеитбата е по-скоро спрямо предходната година, а не спрямо агротехническите срокове.

„Тези срокове в земеделието се определят на база температура и валежи. Ще засеем, няма как да не се случи. Може да е по-бавно, на пресекулки, но кампанията ще мине. На стартовата линия сме и няма нищо притеснително към момента“, смята още Радостина Жекова. 

Земеделските производители чакат възможност да се влезе в полето. Семената вече са по складовете, въпреки че доставките са по-бавни тази пролет. „Голяма част от хибридите не пристигнаха до България. Колегите търговци отказаха лоши партиди, тъй като сушата беше сериозен проблем и в Европа и семепроизводството беше затруднено“, обобщи още производителката.