Пролетната кампания ще раздвижи пазара на земеделска земя в Добричко и цената на чернозема вероятно ще продължи да расте, каза брокерът Божанка Костова за БТА.
 
На една оферта „предлагане“ се падат поне две „търсене“. Купувачите търсят земя, която не е дадена на арендатор, или ако все пак е, поне да е за кратък срок, допълва тя.
 
През изминалата стопанска година собствениците на земя в региона получаваха добри ренти – по около 100 лв. на декар. Логично все по-малко от тях продават земя, което доведе до затваряне на пазара през зимата. Най-често те продават по принуда, например за да покрият банков кредит, решат здравен проблем или изплатят жилище. 
 
Повечето хора предпочитат да инвестират получената рента отново в земя. Тя не се облага с данъци, докато новозакупено жилище например иска поддръжка, обясни Павлина Тодорова, председател на Регионалното сдружение за недвижими имоти в Добрич.
 
 
Все по-рядко се предлагат парцели по 300 дка в Добруджа. Все още изкачат такива по 50–100 дка. Ако през 2010 г. декар чернозем се търгуваше за 1000 лв., то сега средната цена за хубав парцел в региона е около 2500. Най-скъпи са нивите край Балчик, допълват брокерите.
 
Забелязва се все по-малко движение и в собствеността на земеделските кооперации. Интересът на купувачите расте не толкова заради добрите ренти от повечето производители в района, колкото заради сигурността и доверието в кооперациите, убеден е Младен Мартинов, председател на кооперативно стопанство в Балчик.
 
Дори най-евтината земя в региона се котира по-скъпо. Свитият пазар вдигна цената на чернозема край Крушари и Тервел, който доскоро се продаваше под 2000 лв. за декар. Поскъпването ще продължи и след присъединяването на България към еврозоната, предвиждат брокерите.