Черноморската сделка за зърно, която улеснява износа на украински селскостопански продукти, е удължена с 60 дни, съобщи руската информационна агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс.

В очакване на Черноморското споразумение цените на зърното се сриват

"Наистина сделката е удължена - уговорено е, че е удължена за 60 дни", заявява пред медията руският зам.-външен министър Александър Грушко, след като в понеделник в Женева бяха проведени консултации между Москва и ООН.

Русия "не възразява срещу следващото удължаване на "Черноморската инициатива" след изтичането на втория срок на 18 март, но само за 60 дни", каза заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин в изявление, публикувано от руската мисия в Женева след разговорите.

Украйна ще се придържа към условията на подписаното по-рано споразумение за 120-дневно удължаване на инициативата за износ на зърно в Черно море, каза високопоставен украински правителствен служител във вторник.
"Ще спазваме стриктно споразумението", каза служителят, който отказа да бъде назован, пред Ройтерс.

Турция, която е посредник между Киев и Москва по зърнения коридор, заяви, че разговорите по параметрите на продължаването на сделката още не са приключили.

Сделката, първоначално сключена с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, беше удължена веднъж през ноември за 120 дни и ще се поднови автоматично на 18 март, ако никоя страна не възрази.

Около 24 милиона тона украинска продукция са били транспортирани досега в рамките на Черноморската инициатива. Тя предвижда десетмилен коридор през Черно море за придвижването на кораби от три украински пристанища - Одеса, Южний и Черноморск. Товарите се проверяват в съвместен координационен център в Турция, която е гарант за сделката, чиято инициатива е на ООН.

"Ако сделката бъде удължена за 60 дни, тя ще продължи да действа след 18 март и след 60 дни една от страните може да повдигне въпроса за нейното прекратяване", съобщава Ройтерс.