Черешопроизводителите искат 5 лв./кг цена на едро за своята продукция тази година. Това споделят кюстендилски овощари пред Нова телевизия, като изтъкват увеличените си разходи.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Черешите по столичните пазари се продават на по 35 лв./кг в момента, сочи репортажът, но с излизането на масовата реколта практиката показва, че цената ще падне. Производителите обаче са категорични, че за да не работят под себестойност, трябва да продават с 30-40% по-скъпо от миналата година.

„Както всяка година се надяваме на повишение на цените. Заради скъпите торове и препарати тази година себестойността е по-висока, но дали ще може продукцията да се реализира на такава цена, е трудно да се каже, коментира овощарят Валери Чавдаров.

Според Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил едва ли е възможно черешопроизводителите да вземат цена от 4-5 лв./кг на едро, защото всичко поскъпна за потребителя и хората няма да могат да си позволят такова увеличение. Убеден е обаче, че цената ще бъде по-висока от миналогодишната.

Валери Чавдаров: Като дойде масовата череша цената ще падне, но с колко зависи от цеховете, които изкупуват черешите. Те са монополни и обикновено определят една ниска изкупна цена.

Освен цената добивите от някои сортове в редица кюстендилски градини също са под въпрос. Производителите вече сигнализираха пред Агри.БГ за липсата на достатъчно опрашване на овошките. Експертът от Института по земеделие показва последствията при един от най-студоустойчивите сортове Дроганова жълта.

„Виждаме, че е имало прекалено много цвят обаче на майските торбички вместо да има по 7-8 плодчета, в момента има само по един плод”, обяснява Сотиров.