Аграрни експерти следят непрекъснато състоянието на черешовата реколта. По общо мнение на специалисти от Агенцията по безопасност на храните и научни работници от аграрни институти, дъждовете и сравнително ниските температури от април насам са повлияли негативно на черешите.

 

Има нанесени щети още при опрашването на овощните, предупреди в началото на месеца проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие – Кюстендил. По думите му пораженията са по-малко при ранните череши, които заради топлото време през март цъфтяха значително по-рано от обикновено.

 

В Кюстендилския регион експерти от БАБХ извършват проверки на насажденията. Прогнозите са за по-слаба реколта поне с 30%, особено при средно ранните и късните сортове череши. Специалистите по растителна защита съветват земеделските призводители да вземат превантивни мерки срещу опасността от ранно кафяво гниене при черешите. П

 

ри извършване на третиране на черешовите градини срещу неприятели трябва да се спазват технологичните изисквания, според които пръскането може да става само когато не вали. Дъждовете с градушки през последните дни също са притеснителни.

 

Според проф. Домозетов ако по време на узряването на плодовете на черешата има дъждове, продукцията ще е провалена. Масовата беритба на череши тази година се очаква да започне в началото на юни и да продължи до края на месеца.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!