И тази година е осигурена охраната на черешовите масиви за кампанията в Кюстендилско. Това стана ясно на среща на ръководствата на община Кюстендил и местната полиция. 
 
 
Договорено е в охраната на черешовите масиви освен наличният състав на областната дирекция на полицията да се използва и подкрепата на жандармерията. 
 
„В охраната ще се включат 20 служители на жандармерията. Отново ще има и контролно пропускателни пунктове за проверка на автомобилите. Къде ще бъдат те, ще стане ясно след срещата с кметските наместници. Жандармерията ще се включи в охраната на 4 юни", заяви директорът на ОД на МВР-Кюстендил Елиан Стамболийски, цитиран от dariknews.bg.
Пунктовете за изкупуване на череши и през тази година не могат да бъдат в частни домове, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.
 
 
„Превозване на продукция повече от 10-12 кг не може да се извършва без документ за собственост на масив или със съответната кантарна бележка“, каза кметът и добави, че работният ден в масива ще бъде между 7:00 и 20:00 ч., работният ден на пунктовете ще бъде между 9:00 и 22:00 ч. 
 
„В тъмната част на денонощието не може да има хора в масивите. Берачите ще се движат само по установени маршрути. Ще се направи координация с кметовете и кметските наместници", добави Паунов.