Студен чай в горещото време – това е темата на днешното издание на редовния Фермерски фестивал днес, 6 юни, в София пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
„Българска Чаена Компания ще представи пред посетителите богат асортимент с разнообразни билкови и плодови съставки, съобщиха организаторите от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.
 
През годините компанията е разработила асортимент от над 100 вида чай: едно- и многокомпонентни; билкови, билково – плодови, зелен и черен чай; конвенционални и биологични. 
 
Биологично сертифицираните чайове са пет вида – био мента, био шипка, био лайка, био липов цвят и био маточина. В момента се разработва и многокомпонентния био билков букет.
 
 
Всяка сряда Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя. 
 
Фестивалът започва в 10:30 часа и продължава до 18,30 часа, като основната демонстрация започва в 12 часа. Партньор на организаторите е Район „Красно село“, като финансова подкрепа оказва и Програмата Европа – 2018 на Столичната община.
 
Всички участници - фермери и производители, са регистрирани по наредбите № 3 и № 26 на МЗХГ или по Закона за храните. Много от участниците работят в райони от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина и са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.