Нова порция иновации, които получиха сребърен медал от едно от най-големите изложения за земеделска в Европа - Агритехника, което по традиция се провежда в Хановер, Германия.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

В предходните две части ви представихме разнообрази решения за защита на почвата, управление на стопанството и иновации за растителна защита. Сега ще ви представяме нови разработки в помощ при прибирането на реколтата. Ето я и новата порция от четири иновации, спечелили сребърен медал за 2022 г.

DL 66 Pro
Производител:
  Fasterholt Maskinfabrik A/S, Дания
Зала/щанд: 25/B23

Поливната машина DL 66 Pro от Fasterholt е иновативна мобилна пръскачка, но всъщност много повече от това. Сред предимствата й е голямата й дължина на стрелата, достигаща до близо 1000 метра в разгънато състояние. Стрелата на DL 66 Pro е разделена на общо 10 сегмента с дължина приблизително шест метра. В бъдеще се планира опция тип „секционен контрол“.

Икономическото предимство за фермерите вече е напълно ясно. Възможността за напояване на до 8 хектара с една настройка на машината без необходимост от отнемащо време препозициониране водят до повишаване на производителността и качеството на работата. Самото препозициониране може да се извърши от един механизатор, благодарение на хидравличното задействане на сгъваемия механизъм, което спестява време и допълнително повишава безопасността на работа.

OptiSpread Automation System
Производител: 
CNH Industrial Deutschland GmbH NEW HOLLAND
Зала/щанд: 3/B48

New Holland разработи първата система за разпределение на остатъците на полето с технология за директно измерване. OptiSpread Automation System представлява 2D радарни сензори, монтирани от двете страни на комбайна, които измерват скоростта и изхвърлянето на нарязания материал. Сензорите регистрират цялото изхвърляне. Ако схемата на разпределение вече не съответства на номиналната схема на разпределение по цялата работна ширина, скоростта на въртене на хидравлично задвижваните подаващи ротори от двете страни се увеличава или намалява отделно, докато схемата на разпределение отново съответства на номиналната. Технологията регистрира неравномерно разпределение на нарязания материал дори при попътен вятър и допълнително позволява да се създаде карта на разпределението. 

CEMOS AUTO HEADER
Производител:
  Claas KgaA mbH
Зала/щанд: F/P32

До този момент, при извършване на комбиниращи операции с VARIO приставките, положението на дъното и на мотовилото във вертикално и хоризонтално положение трябваше да се регулира ръчно от оператора за постигане на оптимален, равномерен поток от прибираната реколта.

За намаляване на натоварването на оператора и в тази област CLAAS разработи спомагателната система CEMOS AUTO HEADER, автоматично регулираща съответните настройки на приставката, съгласно преобладаващите условия за вършеене.

Данни, набавени от лазерен сензор, се използват за контролиране на настройката за дълбочина на мотовилото, докато положението на дъното и хоризонталната позиция на ролката се контролират на базата на данни за осцилирането, набавени от сензора за височината на подаване на материала в корпуса на подаващото устройство.

Резултатното равномерно подаване на реколтата в комбайна не само намалява натоварването на всички ключови възли и компоненти от режещото устройство и корпуса на подаващото устройство до етапите за първично и вторично сепариране, но също подобрява самото вършеене и позволява непрекъсната експлоатация при пълно натоварване. 

Big Baler Automation
Производител:
  CNH Industrial Deutschland GmbH New Holland
Зала/щанд: 03/B48

Системата за автоматизация на големи бали от CNH Industrial New Holland вече е първата, при която операторът може да зададе желаното тегло на балата директно върху селскостопанска квадратна балираща преса. А системата след това предвидливо и независимо предприема насочване на машината и регулиране както на скоростта на трактора, така и на настройки на балопресата. Това е еволюция към напълно автоматична работа. Сензор LiDAR оптически измерва валовете пред трактора с помощта на лазер, а IMU сензор разпознава ускорението и ориентацията на трактора. Информацията от GPS сензора на трактора се обработва допълнително за постигане на още по-голяма точност. Следователно тракторът се насочва напълно автоматично и скоростта му се адаптира. В същото време събраните данни се използват за постоянно предварително изчисляване на теглото на балата.

Системата за автоматизация на Big Baler Automation от CNH Industrial New Holland облекчава оператора по време на дългите дни при прибиране на реколтата и помага да се осигури високопроизводително балиране дори и в тъмната част на деня. Постоянното тегло на балата прави планирането на логистиката надолу по веригата по-лесно. Въпреки че много от отделните аспекти на системата са познати и дори са печелили награди преди, системата Big Baler Automation се откроява като холистично решение с високо ниво на практическа приложимост.